Stichting News

In 2015 the restoration of the former Nicolaas Store in San Nicolas will start. This protected monument will be the house of the Community Museum.

Architect Selection

Important for a successful outcome of the restoration and remodeling, is the choice of architect. As the owner of the property Monumentsfund Aruba wants to make the selection not only based on the price but also the best idea and design. Three architects from San Nicolas (PmeC, PLAN D2 and TE & C) region were invited to present their idea based on a Program of Requirements. SMFA has established the program of requirements with the Community Museum. Minister Oduber together with the committee to evaluate the presentations came together with SMFA on Saturday for the presentations of the architects.

PMEC NV from San Nicolas was chosen as the Architect for this project.

Nicholas Store

In August 2013 SMFA bought the former ’Nicolaas Store’ in San Nicolas from the heirs of the original owner Gabriel Geronimo Nicholas. The building has a rich history and is widely known in Aruba and San Nicolas in particular.

SMFA is looking for old photographs and stories from Nicholas Store. These are welcome via Facebook, email, phone or visit the office of SMFA in Dakota.

Nicolaas Store | San Nicholas

Monumentenfonds start met restauratie ‘Nicolaas Store’

In 2015 start de restauratie van de voormalige Nicolaas Store in San Nicolas. Dit beschermd monument wordt de nieuwe huisvesting van het Community Museum. Samen met het Industry Museum in de watertoren gaan deze monumenten bijdragen aan het behoud van het culturele erfgoed van Aruba en San Nicolas in het bijzonder. De musea zullen de culturele impuls zijn voor de nieuwe visie en ontwikkelingen die de overheid heeft voor San Nicolas zowel voor bewoners als bezoekers.

Architectenselectie
Belangrijk voor een succesvol eindresultaat van de restauratie en verbouwing, is de keuze van architect. Als eigenaar van het pand wil Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA) niet alleen op basis van de goedkoopste, maar ook op basis van het beste idee deze keuze maken. Daarom heeft SMFA een architectenselectie georganiseerd. Drie architecten uit de regio San Nicolaas (PMEC, PLAN D2 en TE&C) waren uitgenodigd om hun idee te presenteren op basis van een Programma van Eisen (PvE). SMFA heeft dit PvE opgesteld samen met het Community Museum. Zaterdag ochtend had SMFA verschillende personen, die betrokken zijn bij het Communty Museum, uitgenodigd om, in een commissie, mee te helpen de ideeën van de architecten te beoordelen. Minster Oduber was één van de commissie leden.

Uiteindelijk heeft SMFA met advies van de commissie de keuze gemaakt voor architect PMEC uit San Nicolas. Deze architect werd door de commissie als beste beoordeeld.

Na restauratie
De overheid en curator van de musea gaan tijdens de restauratie van het gebouw door met het nodige onderzoek, selectie en vormgeving in verband met de inhoudelijke aspecten en interieur. Wel wordt het accent gericht op doelpubliek in plaats van allen op de objecten zelf. Een dynamisch geheel dat de toekomst tegemoet gaat met behoud van het verleden.

Nicolaas Store
In augustus 2013 heeft SMFA de voormalige winkel ‘Nicolaas Store’ aan de B. van de Veen Zeppenfeldstraat 27 te San Nicolas kunnen kopen van de erven van de eerste eigenaar Gabriel Geronimo Nicolaas. Het gebouw ligt op een herkenbaar punt en aan het andere uiteinde van de Caya Dick Cooper waar SMFA de Watertoren al in bezit heeft. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en geniet grote bekendheid op Aruba en in San Nicolas in het bijzonder. Het gebouw stond al 20 jaar leeg en zal in 2015 de nieuwe huisvesting worden van het Community Museum.

SMFA zoekt nog oude foto’s en verhalen van en over Nicolaas Store. Deze zijn welkom via Facebook, e-mail, telefonisch of langskomen op kantoor van SMFA in Dakota.

Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA)
Doel van SMFA is: PRESERVING THE PAST FOR THE FUTURE. SMFA financiert de aankoop en restauratie van monumenten om deze vervolgens te verhuren en te onderhouden en zo te behouden voor de toekomst. Nicolaas Store zal het tweede, maar hopelijk niet laatste monument zijn in San Nicolas welke zij gaat restaureren en behouden voor de toekomst.